۞ بانک اطلاعات حقوقی :

در این وب سایت تلاش گردیده است اطلاعات حقوقی مفید و کاربردی، با هدف ارتقاء دانش حقوقی کشور، به طور رایگان در اختیار شما کاربران عزیز قرار گیرد.

موقعیت شما : صفحه اصلی » دعاوی » دعاوی حقوقی » منوی بالای صفحه اصلی
  • شناسه : 10480
  • ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۹:۵۷
  • 2495 بازدید
سفته
مطالبه وجه سفته

مطالبه وجه سفته

مطالبه وجه سفته / شرایط اقامه دعوی / نکات کاربردی مربوط به سفته تعریف سفته : سفته یا فته طلب سندی است که یه موجب آن ، امضاء کننده متعهد می گردد مبلغی معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص ، کارسازی نماید . نکات کاربردی […]

مطالبه وجه سفته / شرایط اقامه دعوی / نکات کاربردی مربوط به سفته

تعریف سفته :

سفته یا فته طلب سندی است که یه موجب آن ، امضاء کننده متعهد می گردد مبلغی معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص ، کارسازی نماید .

نکات کاربردی مربوط به سفته

سفته علاوه بر امضاء و یا مهر باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد :
۱)  مبلغی که باید تأدیه شود با تمام حروف
۲)  گیرنده وجه
۳)  تاریخ پرداخت
در غیر موارد فوق سفته اعتبار اسناد تجاری را ندارد
عدم تعیین مبلغ با حروف سفته را از اعتبار نمی اندازد .
ذکر نام گیرنده وجه در صورتی ضروری است که سفته در وجه شخص یا به حواله کرد باشد که در این صورت عبارت حامل باید در سفته قید گردد .
ذکر سررسید ضروری است و سفته می تواند به وعده معین یا به رویت و یا عندالمطالبه باشد .
در مورد محل پرداخت یا مکان تأدیه سفته نیز مقررات برات قابل اعمال است . بنابراین محل پرداخت ممکن است محل اقامت متعهد یا محلی دیگر باشد .
در قانون تجارت بطور صریح یا ضمنی ممانعتی نسبت به تمدید تاریخ سررسید سفته ، قید نگردیده است و مواد ۳۰۷ ، ۳۰۸ و ۲۵۷ بطور ضمنی تمدید مهلت سررسید را پذیرفته است ، فلذا با توجه به ماده ۱۰ قانون مدنی تمدید مهلت سفته با توافق طرفین بلا اشکال است . در این صورت تاریخ مندرج در متن سفته ملاک عمل برای واخواست و سایر اقدامات قانونی می باشد .

نکته کاربردی مربوط به ظهرنوبس سفته

صرف امضای شخص ثالث در ظهر سفته به معنی ضمانت است و امضاء کننده ضامن تلقی می شود و با مضمون عنه دارای مسئولیت تضامنی می باشد .

نکات کاربردی مربوط به مسئولین سفته

در موردی که صادرکننده سفته دو نفر باشد ، نسبت به یکدیگر مسئولیت تضامنی نخواهند داشت و ظاهراً تعهد آنها نسبت به پرداخت وجه سفته بالمناصفه می باشد مگر متعهدین کلمه متضامناً را در سفته قید و سفته را امضاء نمایند که در اینصورت با توجه به ماده ۴۰۳ قانون تجارت تعهد مزبور تضامنی و معتبر می باشد .
مطالبه سفته عندالمطالبه زمانی تحقق می یابد که متعهد از نیت متعهد له برای مطالبه سفته مستحضر شود و این آگاهی وقتی قانونی محقق می شود که مراتب مطابق با مفاد ماده ۷۰۹ قانون آئین دادرسی مدنی ، از طریق اظهارنامه رسمی به بدهکار ابلاغ شده باشد . بنابراین در اینگونه سفته ها زمان محاسبه واخواست ، تاریخ ابلاغ اظهارنامه به بدهکار خواهد بود .
با توجه به صراحت ماده ۲۸۶ قانون تجارت دارنده سفته ظرف یکسال از تاریخ واخواست حق اقامه دعوی یه طرفیت ظهرنوس را دارد و طبق مفاد مواد ۲۷۹ و ۲۸۰ و ۳۹۰ قانون تجارت دارنده سفته بایستی در تاریخ سررسید وجه سفته را مطالبه نماید و در صورت امتناع از تأدیه ظرف ۱۰ روز واخواست نماید . با این کیفیت دارنده سفته زمانی می تواند علیه ظهرنویس اقامه دعوی نماید که سفته طبق مقررات در مهلت قانونی واخواست شده باشد .

                                                                                                                                       

 « استفاده با ذکر منبع بلا اشکال می باشد »

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*